Spider-design.nl

Karin van de Kuilen

1 postcard a week for 1 year

POST PROJECT:

Buddies: Karin van de Kuilen en Annie
Een ansichtkaart per week, een project tegen de eenzaamheid.
A postcard a week, a project against lonelyness

 
 
Hein Walter van Stichting Zijderups vroeg mij en andere kunstenaars of we mee wilden helpen met een project genaamd Post moderne Post, een project tegen de eenzaamheid. Wat inhoud een zelfgemaakte ansichtkaart te sturen naar iemand, een buddy in het bejaardentehuis.
” Tuurlijk ” zei ik!
Voor een jaar lang elke week 1 kaart..
” Ah! dat word een uitdaging… “
Niet veel later zaten we bij elkaar, alle verschillende personages werden 1 voor 1 naar binnen gereden.
Super spannend zo’n eerste kennismaking, het voelde als een blind date.
 

 
Annie is een lieve Amsterdamse zachte dame. Ze komt soms wat afkeurend over, maar dat heeft ze zelf ook niet meer in de gaten. D’r handen doen pijn en ze kan niet meer lopen. Permanent in een rolstoel en ook nog 1 die voort geduwd moet worden. Haar geheugen gaat achteruit en vergeet af en toe wat of ze iets nou wel of niet verteld heeft. Annie vind het verschrikkelijk dat ze niet meer zelfstandig kan zijn.
 
Ze is heel vroeg getrouwd, dat moest nou eenmaal in die tijd. Ze heeft op jonge leeftijd een o.a. tweeling gekregen en heeft altijd goed voor haar kinderen en haar man gezorgd. Toen haar eerste man overleed was zij nog vrij jong en het heeft een lange tijd en met wat aandringen van haar kinderen ging ze er weer op uit. Bij een dansclub ontmoete zij haar tweede man. Helaas is ook haar tweede man overleden.
 
14-02-2017 (Valentijnsdag) stuurde ik mijn eerste kaartje. Een gekleurd anatomie hart met grafiet potlood, bloemen die vast zitten aan een mooie kronkelende oude tak. Elke week werd een enorme uitdaging. Altijd alles perfect willen doen komt dan niet ten goede en was voor een lange tijd bezig met 1 kaart. Verder had ik geen plan van aanpak en liep soms een beetje achter met bedenken en tekenen, sommige kaarten verliepen beter dan andere.
 
De tweede meeting was op 06-05-2017. De groep heeft anoniem besloten om niet te wisselen met bewoners en kunstenaars. Dat scheelt voor sommige bewoners wellicht een hoop verwarring. Je bouwt immers een band op met je buddy. Annie heeft een kaartje terug gestuurd. Deze heb ik digitaal samen gesmolten met mijn tekening die al klaar lag voor die week, zo hebben we samen een collaboratie kaartje gemaakt. De weken erop probeerde ik series van 4 te tekenen, 4 vogels, 4x Ierland van de vakantie, 4x water gerelateerd, 4x fruit, etc.
 
De derde meeting was 09-09-2017. Neem je buddy mee naar je atelier.
Ik heb helaas geen ruimte studio/atelier. Ik heb een kamertje op de eerste verdieping. Annie kan helaas geen trappen meer lopen en denk ook niet dat ze ons huis een geweldige ervaring kan noemen. Wat te doen… Ik heb mijn creatieve ruimte uitgetekend op 3 kaartjes, zo krijgt Annie toch het gevoel dat ze er is geweest.
 
* UPDATE *
Helaas is mijn buddy plotseling overleden op 29-11-2017
Rust in vrede Annie, ik wou dat ik je meer kon geven.
 

Getekend door Karin van de Kuilen & Ontvangen door Annie
Dit is een project van Hein Walter van de Zijderups.
Met dank aan Cultuurfonds Almere, Fonds RCOAK en het Cornelis Roozen Fonds.